Sağlık Köşesi

Kanser Önlenebilir Mi?

Dilerseniz; kanser önlenebilir mi sorusundan önce, kanserin nasıl bir hastalık olduğunu ve hangi şekillerde nüksettiğini kanser nedir başlığı altında inceleyelim:

Kanser, belirli bir organ veya dokuda bulunan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla meydana gelen ve kötü huylu olarak adlandırılan tümör ya da urlara denir. Yalnızca tek organ veya dokuyu değil, bazı durumlarda birçok organı veya dokuyu da hedef alabilir. Kanser çeşitleri 100’den fazla türü kapsar ve bulundukları organa ya da mikroskop altındaki görünüşlerine göre isimlendirilirler. En sık görülen kanser tipleri; meme, akciğer, rahim, prostat, bağırsak ve karaciğer kanserleridir. Mutasyona uğrayarak insan vücudu içinde zararlı bir konuma gelen kanser hücreleri, bir süre sonra kişi için ölümcül tehlike arz edebilirler.

Günümüzdeki Kanser Hastalıkları

Günümüzdeki kanser hastalıklarının kökenine işaret eden birçok fiziki ve psikolojik teori olduğu gibi ne yazık ki şimdilik bu hastalığın kesin bir belirtisi ya da tedavisi yoktur. Yine de günümüz şartlarında, kanser evreleri hakkında bilgi sahibi olmanın tanı ve tedavi süreci içerisindeki önemi oldukça büyüktür. Kanserin kaçıncı evrede olduğu bilgisine, kanser tanısı sonrasında yapılan testlerle ulaşılır. Bu evreler aynı zamanda tedavi sürecinde de rol oynar çünkü evre bilgisi hastalığın yayıldığı organ ve dokularla ilgili de bilgi verir. Radyoterapi ya da kemoterapi gibi olası seçenekler, bu bilgi sonucunda hasta ve yakınlarına sunulur. Kanser hastalığı temelde beş evre ile açıklanır:

  1. Evre Sıfır: Kanser değil ya da kanser olma ihtimali olan hücreler var, demektir.
  2. Evre Bir: Başlangıç seviyesi ya da küçük bir tümör söz konusu, demektir.
  3. Evre İki ve Üç: Tümör çevredeki dokulara yayılmış olabilir, demektir.
  4. Evre Dört: Son evre ve tümörün vücudun diğer organlarına yayılmış olması durumu (metastaz) var, demektir.

Kanser Teşhisi

Tümör olduğu düşünülen dokudan örnek alınmasını ifade eden biyopsi terimi, kanser teşhisi ve tanımı için birincil yöntemdir fakat bazı doktorlar ve bazı durumlar için tek başına bir yetkinlik ifade etmeyebilir. Dolayısıyla çevrenizdekilere ya da kendinize bu tanıyıkoymanız, internet üzerinden kanser belirtileri okumanızla mümkün değildir. Mutlaka uzman bir doktorla görüşmeli ve profesyonel bir yardım almalısınız. Kanserin sınıflandırılması da dahil olmak üzere kanserle ilişkili olan birçok durum; ancak ciddi, uzun bir inceleme ve detaylı bir test kombinasyonuyla ortaya çıkar. Bunlar neler mi?

  • Biyopsi: Daha önce belirttiğimiz gibi biyopsi, kanser olduğu düşünülen dokudan örnek almayı ifade eder fakat biyopsi de kendi içinde üçe ayrılır; ince iğne, kalın iğne ve eksizyonel biyopsi.
  • Radyolojik İncelemeler: Bu yöntemle beraber vücuttaki kanserli hücrelerin görünür saptamasını yapabilmek hedeflenir. Özellikle onkolojik olarak tercih edilen bu yöntemler arasında tomografi, ultrason ve emar gibi alt kategoriler bulunur. Amaç, yumuşak dokular, kemikler ve beyin dokularının içerisini detaylı görüntüleyebilmektir. Bu nedenle doktorunuz bu yöntem içerisinden birden çok test talep edebilir.
  • Laboratuvar Testleri: Bilinen somut kaynaklara göre bazı kanser hücrelerinin yine bazı moleküllerin kan değerlerini yükselttiği bilinir. Bu nedenle kan, idrar, balgam veya diğer vücut sıvılarını içeren laboratuvar testlerine başvurulması muhtemeldir. Birincil yöntem olmasa da kombine çalışıldığında bu yöntemle de etkili sonuçlar elde edilebilir.

Kanser Tedavisi

Bu noktaya gelindiğinde kanser tedavisi kesinlikle uzman bir ekip ve profesyonel bir ortam ile mümkündür, denilebilir. Bu en gerçek ve doğru bilgi olup, dışına çıkmanız ya da çıkmaya çalışmanız halinde tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Yine de gelin, uzmanlarca bilinen ve açıklanan etkili yöntemlerden bahsedelim. En sık kullanılan tedavi yöntemleri kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi müdahale şekilleridir.

Kemoterapi; kanser hücrelerini yavaşlatmayı ya da yok etmeyi ön gören ilaçlar ile doğrudan müdahale şeklidir. Bazı kemoterapiler yutma yoluyla gerçekleştirilirken bazıları ise damar yolundan direkt olarak uygulanır. Kemoterapi ilaçlarının vücudun neredeyse her yerine ve her yerine yayılan kanser hücrelerine ulaştığı bilinir.

Radyasyon yani radyoterapi de tıpkı kemoterapi gibi kanser hücrelerini yavaşlatmayı ya da durdurmayı hedefler. Bu tedavi şekli tek başına kullanılabildiği gibi kemoterapi ile de kullanılabilir. Kemoterapiden farkı, tedavi şeklinin daha çok röntgene girmek gibi gerçekleşmesiyle ilintilidir.

Ameliyat seçeneği ise yalnızca doktor veya doktorlarınızın karar verip, uygulayabileceği bir yöntemdir. Elbette bu karar sizin açıklamalarınız, size yapılan açıklamalar ve benzer takviyelerle ilerleyecektir.

Kanserden Korunma Yolları

Kanser, her ölümcül hastalık gibi insanları çok korkutan ve tedirginlik yaratarak kaosu getiren hastalıklar arasındadır. Bu nedenle konu hakkında detaylı bilgisi olmamasına rağmen yorum getiren birçok kişi ve bilgi kirliliği söz konusudur. Dolayısıyla hemen hemen herkes, kansere iyi gelen ot ya da “kanseri … ile yenebilirsiniz” gibi pek de gerçekçi olmayan cümle ve ürünlerle karşılaşmıştır. Oysa en doğru ve en gerçek bilgiyi size yalnızca alanında uzman kişiler verebilir. Yine de bu, kansere karşı savunmasız olduğunuz ya da kanserden korunma yolları ile ilgili bilgi alamayacağınız anlamına gelmez. Öncelikle kansere kansere neden olduğu bilinen bazı etiklerin bilincinde olmalısınız. Örneğin; radyasyon, ultraviyole ışınları, hava kirliliği, kimyasallar, sağlıksız beslenme, alkol, sigara veya virüsler gibi çeşitli tehditler vardır. Bunlar, bilinen en başlıca kanser nedenleri arasında yer alır. Böyle ortamlardan uzak durmalı veya kendinize dikkat etmeyi ihmal etmemelisiniz. Ayrıca kansere genetik bir yatkınlığınız varsa veya kanser riskinden şüpheleniyorsanız düzenli kontroller de yaptırabilirsiniz. Doktorunuzun önerdiği vitamin ve ilaç takviyelerini düzenli bir şekilde almanız da yine sizi kansere karşı koruyacaktır. Unutmayın; kansere karşı ilk silahınız, sağlıklı beslenmek ve yaşamaktır.

Anahtar Kelimeler: kanser, kanser önlenebilir mi, kanser nedir, kanser çeşitleri, kanser evreleri, kanser tanısı, kanser teşhisi, kanser belirtileri, kanser tedavisi, kansere iyi gelen ot, kanserden korunmanın yolları

Ana Başlık: Kanser Önlenebilir Mi?

Alt Başlıklar: Günümüzdeki Kanser Hastalıkları, Kanser Teşhisi, Kanser Tedavisi, Kanserden Korunmanın Yolları

İçerik Kategorileri : Genel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Menü Görüntüle