Sağlık Köşesi

COVİD-19’DAN KORUNMAK İÇİN AŞI NEDEN ÖNEMLİ

Covid-19 aşısını çevreleyen birçok teori var. Bununla birlikte, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve dünyanın dört bir yanındaki uzman sağlık yetkilileri, pandemiyi sona erdirmek için en iyi çözüm olarak insanları aşı olmaya çağırıyor. İnsanlar ne kadar erken aşılanırsa, sadece hastalığın yayılmasını yavaşlatmak değil, aynı zamanda ekonomi üzerindeki etkisini de sınırlamak o kadar hızlı mümkün olacaktır.
COVID-19 Aşısının Faydaları
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre aşı, vücudun belirli enfeksiyonlara direnmesini öğrenmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğal savunmasını harekete geçirdiğinden, zararlı hastalıklara temas etmeden önce korunmanın basit, güvenli ve etkili bir yoludur.
Bu anlamda COVID-19’a karşı aşılama, kişi daha iyi korunacağı için ciddi şekilde hastalanma ve ölme riskini azaltacaktır. Bağışıklık 0 olmayacaktır, çünkü aşılı bir kişi yine de hastalığa yakalanabilir; bununla birlikte, vücut için sonuçların çok daha az olması beklenir.
Başlıca faydaları şunlardır:
COVID-19 aşıları, virüse yakalansanız bile ciddi şekilde hastalanmanızı da önleyebilir.
Tüm COVID-19 aşıları güvenli ve etkilidir.
Kendinizi aşılayarak çevrenizdeki insanları da korumuş olursunuz.
Bağışıklık geliştirmenin daha güvenli bir yoludur.
Buna göre Amerika Birleşik Devletleri’nin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) gibi önde gelen kuruluşlar, web sitelerinde aşıların güvenli olduğunu belirtiyor. Üç ana noktayı da vurgularlar:
Aşılar, onlarca yıldır kullanılan bilimsel bilgilere dayalı olarak geliştirildi.
Deneysel değiller. Klinik çalışmaların gerekli tüm aşamalarından geçtiler. Kapsamlı testler ve izleme, bu aşıların güvenli ve etkili olduğunu göstermiştir.
COVID-19 aşıları, tarihin en yoğun güvenlik izlemesinden geçti ve geçmeye devam edecek.
Delta Varyantı
Delta varyantı, COVID-19’a neden olan virüsün önceki türlerinden daha fazla enfeksiyona neden olur ve daha hızlı yayılır. Aşılanmamış kişilerde önceki varyantlardan daha ciddi hastalığa neden olabilir.
Aşılar, bu varyant da dâhil olmak üzere birçok kişinin COVID-19’a neden olan virüse yakalanma riskini azaltmaya devam ediyor.
Aşılar, bu varyanta karşı da dâhil olmak üzere, hastaneye yatış ve ölümün önlenmesinde oldukça etkili olmaya devam etmektedir.
Bu varyanttan yayılan enfeksiyonlara sahip tam aşılı kişiler daha kısa bir süre için bulaşıcı görünmektedir.
Bu varyantın yayılmasını azaltmak için aşı olun ve halka açık alanlarda maske takın.

İçerik Kategorileri : Genel