Sağlık Köşesi

D Vitamini Nasıl Kullanılmalı?

D vitamini barsaklardan kalsiyum emilimini sağlayan, kemik ve diş gelişimini etkileyen,  bağışıklık sistemini düzenleyen hormon – vitamindir. Güneş ışınlarının etkisiyle deride yapılmaktadır ve sonra karaciğer ve böbrekte aktifleşmektedir.  Anne sütünde çok düşük miktarda bulunduğundan ,tüm bebeklere, doğduğu andan itibaren 400 ünite d  vitamini verilmektedir. Yaz aylarında derimiz güneşle temas ettikçe d  vitamini yapımı artmaktadır. Kış aylarında ise yapımı azalmaktadır.

Dvitamini yağlı balıklarda (somon, tuna , sardalye, orkinos, mezgit ), karaciğerde yumurta,  süt ve süt ürünlerinde mevcuttur.

D vitamini düzeyi çocuklarda 20-50 ng/ml düzeyinde tutulması yeterlidir. 2 yaşına kadar tüm çocuklara d vitamini süplemantasyonu sağlık bakanlığı tarafından başarılı bir şekilde  ve uygun preparatlarca  verilmektedir.

Deri rengi koyuluğu, örtünme, giyinme tarzı, ev içinde geçirilen zamanın fazla olması , düşük ekonomik düzey, güneş kremi kullanımı, hava kirliliği d vitamini yapımını azaltmaktadır.

Bıngıldağı küçük bebeklerde, kafa çevresi küçük bebeklerde d vitamini kesmek doğru değildir. Erken diş çıkarsın, çabuk yürüsün, bıngıldak kapansın diye yüksek doz d  vitamini vermek yanlıştır. Böbrekte kalsifikasyon saptanması durumunda d vitamini kesilmelidir.
Bebekler dışında ergenlerde de d vitamin düzeyi bakılarak replasman yapılabilir. Güneşe çıkmadan , balık yağı içerek d vitamini almak yeterli değildir.

Güneş kremi sürerek güneşlenmek ,d vitamini yapımını sağlamaz. Günde 15 dk kadar kollar bacaklar açıkta  ama baş şapka ile korunarak saat 10.00 ile 15.00  arası güneş almak çocuklar için yeterli d vitamini düzeyi sağlamaktadır. Camdan güneşlenme uygun değildir.

D vitamini  gereğinden fazla alındığında zehirlenmeye yolaçar. Bulantı , kusma, nöbet geçirme ve  bilinç değişiklikleri   oluşur. Doktor kontrolü altında verilmesi gereken bir vitamindir.

Menü Görüntüle