Sağlık Köşesi

Mezoterapi Nedir?

Mezoterapi nedir?
Mezoterapi kelime anlamı olarak deride çok noktaya ince iğneler ile ilaç karışımları verilmesi işlemidir. Amacı hastalığın yerleştiği alanla tedavi uygulama alanının birbirine yaklaştırılmasıdır. Dolayısıyla mezoterapi bir yerel tedavi yöntemidir. Çok küçük ilaç dozları problemli alanlara çok ince 4-13 mm uzunluğunda iğneler aracılığıyla enjekte edilir. Kullanılan solüsyonlar her hasta için hastanın sorununa, cildinin durumuna göre farklı ilaçların farklı dozlarda karıştırılmalarıyla özel olarak hazırlanır.
Mezoterapinin başarısı uygun hastaya uygun karışımlarla uygun uygulamanın yapılması ile orantılıdır.

Deri 3 tabakadan oluşur;

Epidermis tabakası: en üst tabakadır, kozmetik yönden önemlidir. Cildin sağlıklı, genç görünümü epidermis ile ilgilidir.
Dermis tabakası: Orta tabakadır. Cildin en fonksiyonel tabakasıdır. Bu tabakada cildi besleyen damarlar, sinir uçları, cildin elastikiyetini sağlayan destek dokuları mevcuttur.
Cildin elastikiyeti, canlılığı bu tabakaya bağlıdır. Dermisteki destek maddelerin azalması, dolaşımın bozulması ciltte kendini kırışıklıklar, sarkmalar, renk değişimleri, sellülit gibi belirtilerle kendini gösterir. Mezoterapide amaç cildin ihtiyacı olan ilaç ve doğal maddelerin dermis tabakasına verilmesini sağlayarak kaybettiği elastikiyetini ve canlılığını  tekrar kazanmasını sağlamaktır.
Subdermis tabakası: en alt tabakadır, bu tabakada yağ ve kas yapıları mevcuttur. Bu tabakada biriken yağ hücreleri bölgesel yağlanma olarak kendini gösterir. Bu bölgede dolaşımın da bozulması ile ortaya sellülit görünümü çıkar.
Mezoterapide amaç cildin ihtiyaçlarını en etkin şekilde yerine koymaktır. Dermis tabakasının ihtiyaçları ve bozukluklarının giderilmesi ancak direkt o tabakaya yapılan uygulamalarla ( mezoterapi) mümkün olmaktadır.

Mezoterapi etkili midir?
Cildin bakımı ve sorunların giderilmesine yönelik çok sayıda uygulama ve ürünler mevcuttur. Kullanılan yöntem ve ürünlerin hemen hemen hepsi cilt üzerinden yapılmakta ve derinin fonksiyonel tabakasına etki göstermesi beklenmektedir.
Bilinmektedir ki cilt üzerinden uygulanan bir krem, serum gibi ürünlerin dermis tabakasına geçişleri oldukça sınırlıdır (%1-5 civarındadır.).
Bu bilgi dâhilinde mezoterapinin etkinliği tartışılamaz durumdadır. Dermisin ihtiyaç ve sorunların giderilmesi amacıyla hazırlanan karışımlar iğneler ile direkt olarak dermis tabakasına verilmektedir.
Kullanılan karışımlar ile cildin ihtiyacı olan vitamin ve mineraller direkt olarak dermis tabakasına verilir, ayrıca bazı durumlarda dolaşımın bozulması söz konusudur (sellülit, cildin mat görünümü,kırışıklıklar…) , bu durumlarda deri altı dolaşımı artıracak ilaçlar dermis tabakasına verilerek dolaşımın etkili olarak artırılması amaçlanır.
Kısacası mezoterapi ile cildin dolaşımı düzenlenebilir, ihtiyacı olan vitamin ve minerallerle beslenmesi sağlanabilir, zamanla azalmış veya yapıları bozulmuş destek dokular yenilenebilir.

Mezoterapi Kimlere Uygulanır?
Mezoterapi kozmetik dermatolojide hem tedavi amaçlı hem de koruma amaçlı olarak uygulanabilir.

Yüz gençleştirme, saç dökülmesi, selülit, lokal yağ depolanmasının tedavisinde uzun yıllardır kullanılan etkili ve güvenilir bir yöntemdir.
Koruma amaçlı olarak ise düzenli olarak mezoterapi tedavisi görmüş hastalarda elde edilen sonuçları koruma amaçlı olarak daha seyrek aralıklarla mezoterapi uygulaması yapılır.
Sellülit mezoterapisinde; ciltte gözle görülür (derece2-3) sellülit görünümü varlığında, bu görüntüyü tedavi etmeye yönelik 7-10 seans mezoterapi yapılır. Sonrasında, sellülitin yeniden oluşumunu önlemek için çok daha seyrek aralıklarla (yılda 4-8 seans) mezoterapi uygulanır.
Aynı uygulamalar saç ve yüz mezoterapisinde de geçerlidir.
Mezoterapide kullanılan ürünler nelerdir?
Mezoterapi de kullanılan çok sayıda ürünler mevcuttur. Kullanılan ürünler hastanın şikâyeti, derecesi, yaşı sosyal yaşamı göz önüne alınarak karışım yapılır ve uygulanır.

Kullanılan ürünler, yapılan karışımlar mezoterapinin başarısını etkiler. Bu nedenle her hastaya aynı karışım verilmesi mezoterapi yaklaşımda doğru değildir.
Mezoterapi de klasik tıpta kullanılan ilaç grubunda ki ürünler kullanılırken bunun yanında doğal bitki ekstreleri de kullanılmaktadır.

Mezoterapi uygulaması nasıldır?
Hastanın şikâyetleri, şikâyetlerinin derecesi, yaşı, sosyal durumu, fiziksel özellikleri ayrıntılı olarak değerlendirilir. Uygun ilaç karışımları uygun miktarda hazırlanır.
Hasta yatar pozisyonda iken uygulama bölgesi uygun bir dezenfektan ile temizlenir. Hazırlanan ilaç karışımları cilde 1 cm aralıklarla küçük dozlarda verilir.

Allerji riskini arttırmamak için mezoterapi seansından sonra çok sıcak duştan kaçınılması gerekmektedir.
 

Mezoterapi kaç seans uygulanır.
Mezoterapi uygulama seansı hastanın şikayet derecesine ve diğer fiziksel özellikleri göz önüne alınarak belirlenir. Örneğin sellülit mezoterapisinde sellülit derecesine göre seans sayısı 7- 15 seans olabilir. Seans aralıkları 1 haftadır. Bu süre en az 5 gün olabilir daha sık aralıklarla mezoterapi yapılmaz.
 

Mezoterapi kimlere uygulanmaz
Mezoterapi çok ağır kalp ve şeker hastalığı olanlara, immünolojik hastalığı olanlara, kanama bozukluğu olanlara yapılmaz. Devamlı olarak kan sulandırıcı tedavi alanlar, Aspirin v.b ilaç kullananlar uygulama öncesi ilaç bilgilerini hekime iletmeleri gerekir.
Etik olarak hamilelere ve emziren annelere mezoterapi uygulaması yapılmaz.

Mezoterapi uygulama sonrası öneriler
Mezoterapi sonrası bazı uyarılara dikkat etmek gerekir.
Uygulama sonrası uygulama bölgesinde küçük morluklar görülebilir, bunlar tedavi gerektirmeden birkaç günde kendiliğinden iyileşir.
Uygulama sonrası havuz-denize girilmemelidir(1-4 gün)
Uygulama sonrası güneşten korunmalı ve solaryuma girilmemelidir.(1 hafta)
Uygulama sonrası hekimin beslenme ve aktivite önerilerine uyulması mezoterapi başarısını artıracaktır.

YÜZ MEZOTERAPiSi(MEZOLiFT)

Yüz derisinin yaşlanmasının ilk belirtileri ince çizgi ve kırışıklıkların belirmesi ve derideki elastikiyet kaybıdır. Zamanla kırışıklıklar derinleşir ve cilt sarkar.
Mezolifting yönteminde, deri içine doğal maddelerin mikro enjeksiyonları yapılarak, derinin üst ve alt tabakasında doku yenilenmesini sağlamaktadır.
Mezoliftte kullanılan maddelerin karışımları derinin metabolizmasını etkilemektedir. Mezolifting tedavisinde deri için çok önemli olan maddeler verilmektedir. Böylece daha fazla kollajen oluşarak, elastin kalitesi artarak derinin yapısı sağlamlaşır. Artan oksijenlenme nedeni ile haftalar içinde cilt sağlıklı, parlak ve tazelenmiş görünmeye başlar.

Menü Görüntüle