Sağlık Köşesi

Kimyasal Peeling

Cildin yıpranmamış, sağlıklı olan tabakasını örten yıpranmış tabakanın, soyulmasını ve dökülmesini sağlayarak, zemindeki daha sağlıklı ve canlı tabakanın ortaya çıkarılması işlemidir.

Sonuç olarak daha canlı, daha taze, daha gergin ve düzgün bir cilt ortaya çıkar. Kimyasal Peeling, çeşitli asidik ve bazik kimyasal ajanlar peeling amacıyla deriye uygulanmasıdır.

Deriyi canlandırmak, gençleştirmek, görünüşünü iyileştirmek ve bazı deri lezyonlarının tedavisi için çeşitli kimyasal solüsyonlar sürerek deriyi soyma işlemi eski Mısırlılar döneminden beri kullanılmaktadır.

Ciltte zaman ve çevresel faktörlere bağlı olarak bazen kırışıklık ve çökme bazen de cilt renginde donuklaşma yer yer dalgalanma ortaya çıkar. Bunun sonucunda ciltte mat, solgun cansız bir görünüm ortaya çıkar.

Peeling tedavisi ile çeşitli kimyasal solüsyonlar sürülerek cildin kozmetik yönden en önemli kısmı olan üst tabakasında kısmı kontrollü soyulma ve bu soyulmayı takiben alttan daha sağlıklı, canlı genç cilt oluşması hedeflenir.

Kimyasal peeeling yani kimyasal soyucular en sık yüzdeki yüzeyel kırışıklıklar ve lekelerin tedavisi gibi kozmetik nedenler için uygulanır. Ayrıca yüzdeki sivilce izlerini hafifletmek ve bazı kanser öncüsü kabul edilen cilt lezyonlarını gidermek amacı ile de kullanılmaktadır.

Kimyasal peeling, işlemin derinlik seviyesine göre; yüzeysel, orta ve derin olmak üzere sınıflandırılır. Bu sınıflandırma peeling yöntemini derinin hangi tabakasına kadar soyulma yaptığına göre yapılmaktadır. Günümüzde, yüzeysel ve orta derinlikteki peeling uygulamaları daha sık yapılmaktadır.

Yüzeyel peelingler haftalık aralıklarla uygulanabilirken, orta derecedeki peelingler 3-6 ay aralıkla uygulanabilir.

Bütün kimyasal peeling uygulamalarının seyrek görülen belli riskleri vardır. Bu nedenle kimyasal peeling mutlaka uzman bir hekim tarafından uygulanmalıdır.

Yüzeysel Peeling

Yüzeysel peelingte en çok kullanılan maddeler doğal meyve asitleridir. Yüksek konsantrasyondaki meyve asitleri olan alfa –hidroksi asitler (AHA), beta- hidroksi asit (BHA) dışında jessner solüsyonu ve düşük konsantrasyolu triklorasetik asit (TCA) de yüzeysel peeling işleminde kullanılan kimyasal soyuculardandır. Tüm bu ürünler cildin en üst tabakalarında soyulmaya neden olurlar. Böylece hücre yenilenmesi hızlanmış olur. Derinin ölü yıpranmış, cansız üst tabakası ortadan kaldırılır, ortaya daha genç, canlı parlak cilt ortaya çıkar, cildin nemlenmesi artırılır.

Yüzeysel Peeling Uygulama Nedenleri:

  • Düzensiz , kuru cildin düzenlenmesi
  • İnce kırışıklıkların giderilmesi
  • Leke problemleri
  • Akne hastalığına bağlı ciltte oluşmuş iz ve lekeler

Peeling öncesi ve seans aralıklarında hastaların A vitamini türevi olan retinoik asitli krem veya düşük konsantrasyonlarda AHA ‘lı krem veya yıkama jelleri kullanmaları sağlanarak yapılan peeling işlemlerinin etkinliği arttırılır.  Leke tedavisi görenlerde bu ürünlerin yanı sıra leke giderici kremler de tedaviye eklenmelidir.

Yüzeysel peeling uygulamaları esnasında sadece hafif bir batma duygusu ve yüzde geçici bir kızarıklık oluşabilir.

Yüzeysel peeling uygulamasına bağlı ciltte oluşan geçici kızarıklık, kabuklanma ve kuruluk günlük yaşam ve çalışma hayatını engellemez. Bu tür şikâyetler peeling için kullanılan kimyasal soyucuların hastaların cilt tiplerine göre seçilmesiyle giderilebilir.

Kimyasal peeling muayenehane ortamında kolaylıkla uygulanabilir. Ameliyathane şartları ve anestezi gerektirmez.

Düzenli ve belirli aralıklarla uygulanan peeling tedavisinden sonra cilt daha sağlıklı, canlı ve parlak hale gelir.

Mutlaka tedavi sonrası ve seans aralıklarında günlük cilt bakımında güneşten koruyucu krem kullanılmalıdır.

Kimyasal Peeling Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Peeling yapılan cilt yüzeyleri işlemden hemen sonra serin tutulmalı. ( örneğin yatıştırıcı su spreyleri)
  • Kimyasal peeling sonrası ciltte geçici bir kızarıklık ve yanma duyusu olacaktır. Yaklaşık birkaç gün sürebilen bu görünüm tedavi gerektirmeden iyileşir
  • Peeling sonrası ciltte bir miktar kabuklanma oluşarak soyulma gerçekleşir. Oluşan bu kabuklar koparılmamalıdır. Bu dönemde sadece cildin nem ihtiyacının karşılanması yeterlidir.
  • Peeling sonrası oluşacak kabuklanmayı en aza indirgemek için yüzeysel peeling sonrası hafif nemlendiriciler, derin peeling sonrası yoğun nemlendiriler kullanılır.
  • Mutlaka güneş koruyucu kullanılması önerilir.
  • Uygulama sonrası cilde renk verici, nem kaybı yaratacak ürünler (fondöten, pudra…) kullanılmamalıdır.
  • Peeling ile ciltte elde edilen etkinin bir sonraki seansa kadar devam etmesi için uygulamayı yapan hekim tarafınca önerilecek kremler (A vitamini türevi olan retinoik asitli krem veya düşük konsantrasyonlarda AHA ‘lı krem veya yıkama jelleri gibi)
Menü Görüntüle