Sağlık Köşesi

Kasık Fıtığı ve Su Fıtığı

Erkek bebekler anne karnındayken, testisleri de (yumurtaları) kendi karnı içindedir. Hamilelik ilerledikçe karın içindeki testisler, her iki kasıkta ayrı ayrı oluşan kasık kanalları aracılığıyla bebeğin karnından aşağı doğru inerek yumurta keselerine (torbalarına) yerleşir. 

Kız çocuklarında over adı verilen yumurtalıklar karın içinde kalır. Ancak rahimin karın içinde sabit durmasına yardımcı olan bağlardan birisi kasık kanalından geçer. Kasık kanalı doğumla birlikte kendiliğinden kapanır. Ancak kapanmadığı durumlarda iç organların bu kanala girmesi ve yaratacağı baskı nedeniyle ortaya çıkan soruna kasık fıtığı denir.

Erkek çocuklarda sıklıkla bağırsaklar ya da karın içi organların üzerini kaplayan omentum adı verilen yağ tabakası, kız çocuklarında ise sıklıkla yumurtalıklar, tüpler ve bağırsaklar bu kanala girerler. 

Kasık kanalında nispeten dar bir açıklık kaldıysa, bu kez karın içi sıvısı bu kanaldan kasığa ve torbaya akar ve bu alanı şişirir. Bu şişlik, çocuk uyanık ve hareketli iken artar. Çocuk uyuyup sakin yatınca azalır veya kaybolur. Bu hastalığın adı hidroseldir. Halk arasında su fıtığı olarak bilinir. Fıtıktan tek farkı açık kalan kanal çapının daha dar olmasıdır. Daha dar olduğu için kanal içerisine organlar giremez. 

KASIK FITIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Bebeğin ya da çocuğun kasık bölgesinde beliren ve kaybolan şişlik ilk ve en önemli bulgudur.
  • Sağ ya da sol tarafta ya da her iki tarafta birden olabilir.
  • Sağda ya da solda kasıktan başlayarak torbalara (kızlarda büyük dudaklara ) kadar olan hat üzerinde, herhangi bir noktada olabilir.
  • Ikınma, ağlama, öksürme gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda bu şişlik daha belirgin hale gelir.
  • Çok ilerlemiş durumlarda fıtıklaşma çocuğun torbalarını dolduracak kadar aşağı, testislerin yanına kadar inebilir. 

Erkek bebeklerde, düşük ağırlıklı doğan bebeklerde, prematüre bebeklerde ve bazı doğumsal bağ dokusu hastalığı olan çocuklarda daha fazla görülür. 

Erkeklerde, kızlardan 5-6 kat daha fazla rastlanan bir durumdur. Rakamlara göre, her 100 erkek çocuğundan yaklaşık 4’ünde kasık fıtığı çıkmaktadır.Çocuklarda kasık fıtığı tehlikeli bir hastalıktır. Özellikle fıtığın içine giren bağırsağın boğulma riski nedeniyle acil müdahale şarttır. 

Halk arasında bu fıtık boğulması olarak bilinir. Fıtık kesesine giren ve sıkışan organlar beslenemediği için bozulma başlar ve bu organ çürümesine kadar gider. Çocuklarda kasık fıtığı fark edilince en kısa zamanda bir çocuk cerrahı tarafından değerlendirilerek tanısının kesinleştirilmesi ve ameliyat edilmesi gerekir.  Çocukluk çağında kasık fıtığının tek tedavisi ameliyattır. Beklenmesi gereken bir yaş ya da süre söz konusu değildir.

Ancak genel anestezi almasına engel bir durum varlığında, uygun olan en kısa zamanda ameliyat planlanmalıdır. Ameliyattaki amaç; açık kalan kanalın kapatılarak karın içi ile olan bağlantısının kesilmesidir. Çocuk cerrahisi uygulamalarında en sık yapılan ameliyatlardan birisidir.

1,5-2 cm’lik bir kesi ile eldiven parmağı şeklindeki fıtık kesesi çıkarılır. Cilt sonrasında dikiş  almaya gerek bırakmayan emilebilir ve estetik dikişlerle kapatılır. 

3 aydan büyük bebek ve çocuklarda kasık fıtığı ameliyatı günübirlik cerrahidir. 3 aydan küçük bebeklerde ameliyat sonrası hastanede 1 gece yatırılır.

Hidrosel adını verdiğimiz su fıtıklarında ise özel bazı durumlar dışında ameliyat için 1-2 yaşa kadar beklenebilir. Bu özel durumlara ve erken ameliyata tecrübeli çocuk cerrahisi uzmanları karar vermelidir.

Menü Görüntüle