Konak Tıbbi Branşları

Anjiyo Laboratuvarı

Konak Hastanesi
Anjiyo Laboratuvarı

Koroner Anjiyografi, koroner arter hastalığının tespitinde kullanılan bir yöntemdir. Damar sertliği nedeni ile koroner arterlerin hangi bölgesinin ne kadar daraldığını ve/veya tıkandığını tespit edebilir. Bu yöntem damar darlık veya tıkanıklıklarını tespit ederek tedavinin gerektiği gibi yönlendirilmesini sağlar. İşlem esnasında kalp boşluklarına da ulaşılacağı için kalp kapaklarının ve duvarlarının çalışmasındaki kusurlar da bu yöntem ile gösterilebilir. Kalp delikleri gibi doğumsal kalp hastalıklarının teşhisi için de koroner anjiyografi kullanılabilir.

Çoğu kişi koroner anjiyografi işlemi sırasında ağrı hissetmez. Bazı hastalar ise canlarının hafif acıdığını ifade ederler. İşlemin uygulanacağı bölge, lokal anestezik (his kaybı sağlayan) madde ile uyuşturulacaktır. Bu sırada sadece bir iğne batması hissedilir. Atar damarınıza kateter veya “sheath” adı verilen ince tüpler yerleştirilir. Kalp damarlarınız radyo – opak madde adı verilen ve içerisinde tıbbi araştırmalarla belirlenmiş uygun dozda radyasyon ihtiva eden maddeler bulunup röntgen ışığı altında fark edilen boyalı maddeyle görüntülenir. İşlem esnasında boyalı maddenin enjeksiyonu ağrı hissi vermeyecektir. Bu boyalı madde verilirken, sıcak basması ve kızarma hissedebilirsiniz. Bu his yaklaşık 20 – 30 saniye kadar sürebilir. İşlemin sonunda, gerekli görülen durumlarda kalbinizin içini görüntülemek için daha fazla miktarda boyalı madde verilebilir ve bu sırada daha fazla sıcaklık hissedilebilir. Bazı kişilerde boyalı maddeye karşı alerji ve buna bağlı kaşıntı ve kızarıklıklar gelişebilmektedir. Bu sorunun işlem sırasında verilen ilaçlarla tedavisi mümkündür.

Hastada daha öncesine ait alerji veya astım öyküsü var ise veya daha önce örneğin böbrek filmi veya diğer damarların filmi çekilirken alerjik reaksiyon gelişmiş ise işlemden önce bu doktora mutlaka söylenmelidir. İşlem sırasında kısa süreli göğüs ağrısı olabilir. Olduğu takdirde doktora haber verilmelidir. Doktorunuz yatış öncesi gerekli tüm testleri yaptıracaktır. En önemli hususlardan birisi ise işlem için geldiğiniz gün daha önce yapılan tüm tetkikleri yanınızda getirmenizdir. Bunlar arasında kan testleri, akciğer röntgeni, elektrokardiyogram var ise önceki anjiyografi veya ameliyat raporlarınız, çıkış özeti adı verilen hasta taburcu kâğıtlarınız sayılabilir.

Aslında kalp hastalarının kendilerine yapılan işlemleri şahsi bir dosya haline getirmelerinde ve mümkünse yanlarında taşımalarında büyük fayda vardır. Genellikle işlemin uygulanacağı gün sabah kahvaltı etmeden gelmeniz gereklidir. Farklı bir durum olursa, hastanede görevli olan kişiler tarafından size bildirim yapılacaktır. Sürekli kullanılan ilaçlar var ise bunların anjiyografi sabahı alınıp alınmayacağı doktora sorulmalıdır.

Şeker hastası iseniz ve sabah kan şekerini düşüren ilaçlar veya insülin kullanıyorsanız, ilacınızı almadan aç olarak geliniz ve gelir gelmez durumunuzu hemşirenize veya doktorunuza bildiriniz. Anjiyografi için hangi alanın kullanılacağına bağlı olarak (kol veya bacak), kasık tıraşı olmanız ve o bölgeyi temizlememiz gerekmektedir. Bu alan anjiografi işlemi sırasında tamamen steril (mikropsuz) bir örtü ile kapatılacaktır. Laboratuar personeli de tamamen steril yani mikroptan arındırılmış giysi ve eldivenler giymiş olacaklardır. Anjiografi işlemi sırasında doktorunuzun sorduğu soruları cevaplamak için uyanık olacaksınız. Filmler çekilirken derin nefes alıp, nefesinizi tutmanız istenecektir. Derin nefes alıp tuttuğunuz zaman bu durum çekilen filmin görüntü kalitesini arttıracak ve gereksiz zaman kaybını önleyecektir. Bundan sonra nefes almanız veya öksürmeniz istenebilir. Her bir kateter işlemi için gereken süre değişkenlik gösterir. Bu süre hasta ile ilgili kişisel faktörlere, doktorun ne aradığına ve başka diğer faktörlere bağlıdır.

Genellikle özel durum arz etmeyen vakalarda yaklaşık 10 dakikalık bir sürede işlem tamamlanabilir. İşlem sonrası genellikle kasık bölgesindeki kateter hemen çekilir. Özel durumlarda kasıktaki kateterin çekilmesi geciktirilebilir. Kateter çekilmesi sonrası girişim yapılan atardamarınızdan kanama olmaması için kasık bölgesine sıkı biçimde basılması gerekmektedir. Bu esnada hasta bir miktar acı duyabilir. Aktif kanama durduktan sonra kasık bölgesine tekrar kanama olmaması için kum torbaları konur ve belirli bir süre sırt üstü pozisyonunu değiştirmeden yatmanız istenir. Kateterin uygulandığı bölgede hassasiyet ve rahatsızlık hissi duyabilirsiniz.