Sağlık Köşesi

REFLÜ NEDİR? – Reflü Tedavileri Nelerdir?

Reflü nedir?

Reflü hastalığı, yemek borunuzla mideniz arasındaki kas halkasını etkileyen bir sindirim bozukluğudur. Bu halkaya alt özofagus sfinkteri denir. Eğer varsa, mide ekşimesi veya asit hazımsızlığı alabilirsiniz. Doktorlar, bazı insanların hiatal herni adı verilen bir durum nedeniyle sahip olabileceğini düşünüyor. Çoğu durumda, reflü semptomlarınızı diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile hafifletebilirs

REFLÜ NEDENLERİ

“Gastroözofageal” terimi mide ve yemek borusunu ifade eder. Reflü, geri dönmek ya da geri akmak anlamına gelir. Gastroözofageal reflü, midenizdekilerin yemek borunuza geri dönmesidir.

Normal sindirimde mideniz yiyeceklerin midenize girmesine izin verecek şekilde açılır. Daha sonra yiyecek ve asitli mide sularının yemek borunuza geri akmasını durdurmak için kapanır. Gastroözofageal reflü, kas halkası zayıf olduğunda veya olmaması gerektiğinde rahatladığında ortaya çıkar. Bu, midenin içeriğinin yemek borusuna akmasına izin verir.

REFLÜ BELİRTİLERİ

Reflünün en sık görülen semptomu mide ekşimesidir (asit hazımsızlığı). Genellikle göğüs kemiğinizin arkasından başlayan ve boynunuza ve boğazınıza doğru yukarı doğru hareket eden yanan bir göğüs ağrısı gibi hisseder. Birçok insan, yiyeceklerin ağza geri döndüğünü, asit veya acı bir tat bıraktığını hissettiğini söylüyor.

Yanma, basınç veya mide ekşimesi ağrısı 2 saat kadar sürebilir. Yedikten sonra genellikle daha kötüdür. Bazen eğilmek ya da uzanmak da mide ekşimesine neden olabilir. Birçok insan dik dururlarsa veya yemek borusundan asidi temizleyen bir antasit alırlarsa kendilerini daha iyi hissederler.

İnsanlar bazen mide ekşimesi ağrısını kalp hastalığı veya kalp krizi ağrısı ile karıştırırlar, ancak farklılıklar vardır. Egzersiz kalp hastalığı ağrısını daha da kötüleştirebilir ve dinlenme onu rahatlatabilir. Mide ekşimesi ağrısının fiziksel aktivite ile gitme olasılığı daha düşüktür. Ancak farkı söyleyemezsiniz, bu nedenle göğüs ağrınız varsa hemen tıbbi yardım isteyin.

Ağrının yanı sıra, şunları da yaşayabilirsiniz:

  • Bulantı
  • Ağız kokusu
  • Nefes darlığı
  • Kusma
  • Diş minesinin aşınıyor
  • Boğazında bir yumru var gibi hissede bilirsiniz.

YEMEK VE YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİ

Belirtilerinizi azaltmaya yardımcı olmak için doktorların yaşam tarzınızda yapmanızı önerdiği birkaç değişiklik vardır.

Yiyecek ve içecek tetikleyicilerinden kaçının: Çikolata, nane, yağlı yiyecekler, kafein ve alkollü içecekler de dahil olmak üzere kas halkasını zayıflatabilecek yiyeceklerden uzak durun.

Daha küçük porsiyonlar yiyin: Yemek zamanında daha küçük porsiyonlar yemek de semptomların kontrolüne yardımcı olabilir.

Yavaş yiyin: Her öğünde zaman ayırın.

Yemeğinizi iyice çiğneyin: Bir ısırık aldıktan sonra çatalınızı indirirseniz bunu yapmayı hatırlamanıza yardımcı olabilir.

Sigarayı bırak: Reflü semptomlarını azaltmak için sigarayı bırakmak önemlidir.

Başınızı kaldırın: Başınızı desteklemek için yastık kullanabilirsiniz.

Sağlıklı bir kiloda kalın: Fazla kilolu olmak genellikle semptomları kötüleştirir.

REFLÜ TEDAVİSİ NELERDİR?

Reflü tedavisi, reflü miktarını azaltmayı veya reflü malzemelerinden yemek borusunun astarındaki hasarı azaltmayı amaçlar.

Doktorunuz belirtilerinizi tedavi etmek için reçetesiz veya reçeteli ilaçlar önerebilir.

Antasitler: Bu ilaçlar yemek borusu ve midedeki asidi nötralize etmeye ve mide ekşimesini durdurmaya yardımcı olabilir. Birçok insan, reçetesiz satılan antasitlerin geçici veya kısmi rahatlama sağladığını bulur. Ancak antasitlerin uzun süreli kullanımı ishal, değişmiş kalsiyum metabolizması ve vücutta magnezyum birikimi gibi yan etkilere neden olabilir.

H2 blokerleri: Kronik reflü ve mide ekşimesi için, doktor midedeki asidi azaltmak için ilaçlar önerebilir. Bu ilaçlar, midede asit sekresyonunu bloke etmeye yardımcı olan H2 blokerleri içerir. H2 blokerleri şunları içerir: simetidin (Tagamet), famotidin (Pepcid) ve nizatidin.

Proton pompa inhibitörleri (PPI): Asit pompaları olarak da bilinen bu ilaçlar, mide asidi yapmak için gereken bir proteini bloke eder. Ppı’ler arasında dekslansoprazol (Deksilant), esomeprazol (Nexium), lansoprazol (Prevacid), omeprazol (Prilosec), omeprazol / sodyum bikarbonat (Zegerid), pantoprazol (Protonix) ve rabeprazol (Aciphex) bulunur.

Prokinetik: Nadir durumlarda, bu ilaçlar midenizin daha hızlı boşalmasına yardımcı olur, böylece geride fazla asit kalmaz. Ayrıca şişkinlik, bulantı ve kusma gibi semptomlara da yardımcı olabilirler. Ancak ciddi yan etkileri de olabilir.

Diğer blog yazılarımızı ve You Tube bilgilerimizi izlemeyi unutmayın.

İçerik Kategorileri : Genel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Menü Görüntüle