Sağlık Köşesi

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden kaynaklanan bir kanser türüdür. Meme hücrelerinin kontrolsüz çoğalmasıdır. Meme kanserinin farklı türleri vardır. Meme kanserinin türü, memedeki hangi hücrelerin kansere dönüştüğüne bağlıdır.

Meme kanseri memenin farklı bölgelerinde başlayabilir. Bir meme üç ana bölümden oluşur: lobüller, kanallar ve bağ dokusu. Lobüller süt üreten bezlerdir. Kanallar sütü meme ucuna taşıyan tüplerdir. Bağ dokusu (lifli ve yağlı dokudan oluşur) her şeyi çevreler ve bir arada tutar. Çoğu meme kanseri kanallarda veya lobüllerde başlar. Meme kanseri, kan damarları ve lenf damarları yoluyla memenin dışına yayılabilir. Meme kanseri vücudun diğer bölgelerine yayıldığında metastaz yaptığı söylenir.

Meme Kanseri Çeşitleri

En yaygın meme kanseri türleri şunlardır:

İnvaziv duktal karsinom: Kanser hücreleri kanallarda başlar ve kanalların dışında meme dokusunun diğer kısımlarına doğru büyür. İstilacı kanser hücreleri ayrıca vücudun diğer bölgelerine yayılabilir veya metastaz yapabilir.

İnvaziv lobüler karsinom: Kanser hücreleri lobüllerde başlar ve daha sonra lobüllerden yakındaki meme dokularına yayılır. Bu istilacı kanser hücreleri vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir.

Meme Kanseri Nasıl Önlenir?

1. Kilonuzu Kontrol Altında Tutun

Çok sık söylendiği için kulak asmak kolaydır, ancak sağlıklı bir kiloyu korumak herkes için önemli bir hedeftir. Aşırı kilolu olmak, özellikle menopozdan sonra meme kanseri de dahil olmak üzere birçok farklı kanser riskini artırabilir.

2. Fiziksel Olarak Aktif Olun

Yapılan araştırmalarda, günde en az 30 dakika fiziksel olarak aktif olan kadınların meme kanseri riski daha düşük olduğu görülmüştür. Düzenli egzersiz de kiloyu kontrol altında tutmanın en iyi yollarından biridir.

3. Meyve ve sebzelerinizi dengeli olarak tüketmeyi İhmal etmeyin, ve alkol tüketiminden kaçının

Sağlıklı bir diyet meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Dengeli bir şekilde meyve ve sebze tüketmeye çalışın ve alkol tüketimini minimuma indirin.

4. Sigara İçmeyin

Sigara içenler ve içmeyenler sigaranın ne kadar sağlıksız olduğunu bilirler. Yaşam kalitesini düşürmenin ve kalp hastalığı, felç ve meme kanseri de dahil olmak üzere en az 15 kanser riskini artırmanın yanı sıra, kokan nefese, kötü dişlere ve kırışıklıklara neden olur. Şimdi bu, sigara içmemek veya sigarayı bırakmak için çalışmak için motivasyon.

İçerik Kategorileri : Genel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Menü Görüntüle