Konak Hastanesi | Randevu Sistemi

Bölüm Seçiniz

Doktor Seçiniz

Tarih & Saat Seçiniz

Kişisel Bilgilerinizi Giriniz

Engelli hastalar için "öncelikli hasta" bankosuna başvurunuz.

Lütfen İlgili Alanları Doldurunuz

Lütfen İlgili Alanları Doldurunuz

Dyt. Aleyna AYYÜCE ÖZBEY

Gut Hastalığı ve Beslenme Tedavisi

Gut hastalığı pürin metabolizması bozukluğu sonucunda oluşan kalıtsal yatkınlığın olduğu bir hastalıktır. Pürin vücutta ürik aside yıkılır ve normalde idrar ile dışarı atılır. Gutta ise kan ürik asidi yükselmiştir ve sodyum ürat tuzları diz ve ayak baş parmağı eklemlerinde ve yumuşak dokularda birikir. 

  • Gut hastalığının tedavisinde ilaç tedavisinin yanı sıra pürinden kısıtlı beslenilmelidir.
  • Gut ataklarında, özellikle pürinden zengin et/balık/kümes hayvanları tüketilmemelidir.
  • Sakatatlar, av hayvanı etleri, küçük balıklar, havyar, ançuez tüketilmemelidir.
  • Diyetle alınan yağ, böbreklerden ürik asit atımını azalttığı için mutlaka kısıtlanmalıdır.
  • Yemek pişirme yönteminde kızartma ve kavurma kullanılmamalıdır.
  • Böbreklerden atılımı artırmak için bol sıvı alınmalıdır.
  • Alkol tüketilmemelidir.
  • Eğer kilo fazlalığı var ise mutlaka diyetisyen eşliğinde kilo kaybedilmelidir. Çünkü hızlı ağırlık kaybı kan ürik asit düzeyini artırır ve gut ataklarına yol açar.

Sınırlanması gereken besinler:

  • Tam yağlı süt ve süt ürünleri, 
  • Tam tahıllı ve kepekli ürünler, 
  • Şarküteri ürünleri(sucuk, salam, sosis..)
  • Maya ve kuruyemişler,
  • Et suyu ve et ilavesi ile yapılmış çorbalar,

Kısıtlı Tüketilebilecek Besinler

  • Et/tavuk/balık: 60 gram
  • Bulgur: 60 gram
  • Kurubaklagiller: 60 gram
  • Ispanak: 200 gram
  • Bezelye: 60 gram
  • Karnabahar: 200 gram
  • Mantar: 50 gram

*Yukarıda belirtilen yiyeceklerin birinden günde yalnızca belirtilen miktarda tüketilebilir.