Sağlık Köşesi

KIŞ AYLARINDA HANGİ VİTAMİNLER ALINMALIDIR? – Kış Aylarında Beslenme!

Sıcaklık düşerken ve güneş kış uykusuna yatarken, kışın soğuk gerçeğini hissetmeye başlarız. Kış mevsimi, artan stres ve bağışıklık sisteminiz üzerindeki baskı ile birlikte gelir. Soğuk havalarda daha sık hastalanma eğiliminiz sadece halk söylentisi değildir. Soğuk algınlığı herhangi bir zamanda ortaya çıkabilirken, Sağlık Bakanlığı raporlarına göre sonbahar ve kış aylarında daha sık görülmektedir.
Tüm bu haberler sizi tüm kışı bir battaniyenin altında saklanmaya teşvik edebilir ancak bu, hastalıkları önlemek için pek gerçekçi bir yaklaşım değildir. Aksine, ellerinizi daha sık yıkamalı ve hasta olan arkadaşlarınızla takılmaktan kaçınmalısınız. Günlük beslenme programınıza bir kış vitamini ve takviye ekleyerek vücudunuza ekstra bir destek vermeyi düşünebilirsiniz.
İşte bu sezon almanız gereken beş kış vitamini (ve takviyeleri):
C Vitamini
C Vitamini, bağışıklık sistemi eksikliklerine karşı koruma sağlar, özellikle soğuk algınlığı ve gribi önlemede yardımcı olur. Aynı zamanda vücudumuzun detoks yapmasına, cildi beslemesine, kemik ve dişlerin korunmasına ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda vücutta kolajen üretiminde önemli bir rol oynar, cildi elastik ve eklemleri esnek tutar.
Buna sahip yiyecekler: biber, koyu yapraklı sebzeler, narenciye, çilek, domates ve diğer birçok sebze ve meyve.
D Vitamini
D Vitamini genellikle güneşten aldığımız için kış aylarında çoğumuz D vitamini eksikliği yaşarız ve bu soğuk havalarda çok daha zorlayıcıdır.
Yapabilecekleriniz: Mümkün olduğunda gün ortası güneşi sırasında en az 15 dakika dışarı çıkın. D vitaminini yiyeceklerden tereyağı, süt, yumurta, mantar, morina karaciğeri yağı ve yağlı balıklardan da alabilirsiniz.
Demir
Demir, soğuk algınlığı ve grip mevsimi boyunca bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha kısa günlere ve azalmış fiziksel aktiviteye rağmen enerjinizi yüksek tutmanıza da yardımcı olur.
Buna sahip yiyecekler: fasulye, koyu yapraklı sebzeler, kırmızı et, kümes hayvanları, deniz ürünleri.
Çinko
Çinko vücutta bir antioksidan görevi görür, serbest radikal hasarlarıyla savaşır, dokuyu onarmaya yardımcı olur, hormonları dengeler ve sağlıklı bağışıklık ve sindirimi destekler.
Buna sahip yiyecekler: ıspanak, sığır eti, fasulye, deniz ürünleri, kabak çekirdeği ve fındık.
Folat ve Folik Asit
Folat, gıdalarda doğal olarak bulunan besindir, folik asit ise benzer ancak biyoyararlanımı biraz daha az olan sentetik bir versiyondur.
Buna sahip yiyecekler: koyu yapraklı yeşillikler, fasulye, bezelye, mercimek, avokado, fındık ve tohumlar ve brokoli.

İçerik Kategorileri : Genel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Menü Görüntüle