Check-Up Birimi

CHECK UP NEDİR?

Check-up (kişisel sağlık taraması) ile, olası hastalıkların erken dönemde tespit edilerek önlem alınması ve böylece kişinin sağlıklı kalması amaçlanır. Check-up; belirgin bir şikayeti olmasa da insanlarda gizliden gizliye oluşmaya başlayan rahatsızlıkların, henüz erken aşamadayken saptanması amacıyla yapılan muayene ve tetkiklerdir. Check-up, bir başka deyişle “genel sağlık kontrolü” diye tanımlanır ve hiçbir şikayet ve hastalığı olmasa dahi tüm kişilere en az yılda bir kez düzenli olarak yapılması gereken bir tarama yöntemidir.

NEDEN CHECK UP YAPILMALI?

Check-up; modern tıp hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli önlemleri alarak kişinin sağlıklı kalmasını sağlamayı amaçlar. Bu nedenle, hiçbir şikayeti olmasa da her insanın belirli periyotlarla doktora başvurarak genel sağlık kontrolünden geçmesi gerekir. Bu periyotlar yaşa ve kişinin genel durumuna göre değişebilir. 6 ayda bir yapılacak olan check-up ile meme, rahim ağzı, prostat ve kalın bağırsak kanserlerinin erken dönemde teşhisi mümkündür. Çağımızın hastalıkları olan koroner arter hastalıkları, kanser, hipertansiyon gibi pek çok erken ve doğru tanı, yaşam süresi ve kalitesi açısından son derece önemlidir. Ayrıca hiçbir belirti vermeden ve hastada hiçbir şikayete neden olmadan yıllarca sinsice seyreden, öte yandan beyin, kalp, böbrekler gibi hayati organlara da zarar veren hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve diyabet gibi hastalıklarda da erken teşhisin ve düzenli tedavinin önemi büyüktür. Karaciğer hastalığı, meme, rahim, kalın bağırsak, mesane ve prostat gibi sık görülen bazı kanserlerin de erken teşhisi hayati önem taşımaktadır. Önemsiz olduğunu düşündüğünüz bir belirti bile çok önemli bir hastalığın habercisi olabilir. Unutmayın ki pek çok hastalık erken dönemde fark edilirse, uygulanacak tedavinin başarısı o denli fazla olmaktadır. Bu nedenle yılda bir kez yaptıracağınız check-up ile sağlığınızdan emin olabilirsiniz.

Check-up İçin Konak Hastanesine Gelmeden Önce Dikkat Edilmesi Gereken Konular

  • Programınızın daha iyi organize edilmesi için lütfen randevu alınız.
  • Randevu günü hiçbir şey yemeden ve içmeden geliniz.(8-12 saatlik gece açlığı yeterlidir)
  • Daha önce yapılmış test ve tetkikleriniz var ise lütfen beraberinizde getiriniz.
  • Hamile iseniz veya bu konuda şüpheniz varsa; işlemlere başlamadan önce check-up doktorunuza mutlaka bilgi veriniz.”
  • Kalp ve tansiyon ilacı kullanıyorsanız; check-up yaptıracağınız doktor ile önceden mutlaka konuşunuz.
  • Bayanlar için check-up’ın mensturasyon (adet) günlerine rastlamaması tavsiye olunur. C vitamini kullanıyorsanız 2 gün önceden kesmeniz gerekmektedir.