Basında Konak

Akciğerine Pıhtı Atan Hasta, Ameliyatsız Hayata Döndürüldü

Akciğerine Pıhtı Atan Hasta, Ameliyatsız Hayata Döndürüldü

Özel Konak Hastanesi’nde masif pulmoner emboli (bacak toplar damarlarından kalbe veya akciğere pıhtı atması)’ tanısı konulan Fevzi Ay (68), Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cüneyd Öztürk tarafından İzmit’te ilk defa gerçekleştirilen işlem olan EKOS yöntemi sayesinde ameliyat olmasına gerek kalmadan sağlığına kavuştu.

Öztürk, “Toplar damarlardan kalbe veya akciğere pıhtı atması gibi vakalarda, genellikle hastaların evlerinde aniden yaşamlarını yitirdiklerine şahit oluyoruz. Hasta, acil servisimize şiddetli göğüs ağrısı ve nefes darlığıyla başvurdu. Acil şartlarda hastanın onamı alındıktan sonra, anjiyo laboratuarında sağ femoral venden kalp içinden geçirilen EKOS adı verilen iki akıllı kateter yerleştirilerek ultrasonik (ses dalgaları) tromboliz (pıhtı eritilmesi) işlemi gerçekleştirilerek akciğer içinde oluşan pıhtı tamamen eritildi ve hastanın hayatta kalması sağlandı.” dedi.

Hastanın iki saat daha geç getirilmesi durumunda yaşamasının mümkün olmayacağını ifade eden Öztürk ayrıca, ” Pulmoner emboli (PE) sık karşılaşılan bir vasküler acil durumdur. Pulmoner arterin tıkanması sonucu, yaşamı tehdit eden akut sağ ventrikül yetersizliğine yol açabilir. PE vakalarının bir çoğu DVT (derin ven trombozu) sonucudur. DVT tanısı kalp damar cerrahı tarafından yapılan fizik muayene ve radyolojik tanı yöntemleri ile konur.  PE tanısının konması zordur ve klinik tablo her zaman spesifik bulgular vermediğinden gözden kaçabilir. Erken tedavinin hayat kurtarıcı olması nedeniyle, tanının olabildiğince erken konulması son derece önemlidir. Bu sebeple bu tür vakalarda personel ve hastane donanımının da hazır durumda olması da başarıyı yükselmektedir.” diye konuştu. Öte yandan başarılı bir operasyonla hayata yeniden dönen Fevzi Ay, başta Op. Dr. Cüneyd Öztürk olmak üzere Özel Konak Hastanesi çalışanlara teşekkür etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Menü Görüntüle