Anksiyete bozukluğu, aşırı korku veya endişe ile karakterize edilen bir psikiyatrik durum kategorisini ifade eden bir terimdir. Dünyada en yaygın psikiyatrik hastalıklardan bir tanesi olan anksiyete kaygı bozukluğu olarak da bilinmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, dünya genelinde 13 kişiden 1’i kaygı bozukluğundan mustarip durumdadır. Dünya Sağlık Örgütü anksiyete bozukluklarının dünya çapında en yaygın zihinsel bozukluklar olduğunu ve genelleştirilmiş anksiyete bozukluğunun listenin başında olduğunu ifade etmektedir. Bunun yanı sıra özgül fobi, majör depresif bozukluk ve sosyal fobinin de son derece yaygın psikiyatrik problemlerden biri olduğunu söylemek gerekir.
Anksiyete Bozukluğu Türleri
- Yaygın Anksiyete Bozukluğu: Her şey hakkında sürekli ve aşırı endişe ile karakterizedir.
- Agorafobi: Teknik olarak kaçışın zor olabileceği herhangi bir yer veya durumla ilgili yoğun korku ve endişe ile tanımlanır.
- Panik atak. Spontane, görünüşte beklenmedik panik ataklar yaşayan ve tekrarlayan bir atak korkusuyla çok meşgul olan insanlar panik atak problemi ile baş etmek durumunda kalır.
- Fobiler , belirli bir nesnenin, yerin veya durumun varlığında veya beklentisinde güçlü, irrasyonel korku tepkileridir.
- Ayrılık Kaygısı: Ayrılık kaygısı , evden veya size çok yakın birinden ayrılma konusunda aşırı korku veya endişe anlamına gelir.
- Sosyal Anksiyete Bozukluğu: Sosyal veya performans durumunda yargılanma, olumsuz değerlendirilme veya reddedilme korkusuyla ilişkilidir.
Anksiyete Belirtileri
Anksiyete belirtileri genel olarak aşağıdaki gibidir.
Sürekli endişe hali
Rahatlayamama veya sessiz zamanın tadını çıkaramama
Sürekli gergin hissetmek
Kas gerginliği veya vücut ağrıları
Stresli durumlardan kaçınma: Sürekli olarak yanlış gidebilecek şeylerin listesini gözden geçirdiğinizde bazı şeyleri yapmamaya karar vermeniz şaşırtıcı değildir. Önümüzdeki tehlike işareti her zaman yanıp sönmektedir ve bu durum stresli durumların meydana gelmesine neden olmaktadır.
Konsantrasyon zorluğu: Endişelenmek, bir görevden diğerine atlamanıza neden olabilir ve bu konsantrasyon için son derece tehlikelidir. Endişeli olduğunuzda farklı nefes alırsınız ve beyninize oksijen akışını etkileyerek daha az odaklanmanıza neden olabilir.
Belirsizliğe tahammül edememe
Sürekli korku veya endişe duyguları
Mide bozukluğu
Kolay yorulmak
Kalp çarpıntısı.
Terleme ve ağız kuruluğu
Baş dönmesi veya sersemlik hissi
Kalıcı sinirlilik
Hiç uyuyamamak ya da uyku kalitesinde düşüklük meydana gelmesi
Vücudun tamamında ya da çeşitli bölgelerinde titreme probleminin oluşması
Nefes almakta zorlanma ya da boğazda bir yumru meydana gelmesi
Anksiyete Tedavisi
Anksiyete tedavisinde psikoterapi, bilişsel davranışçı terapi ve ilaç tedavisi kullanılmaktadır. Anksiyetinin belirti ve etkilerini en aza indirmek için yatıştırıcı ve antidepresan kullanımı mümkündür. Bunun yanı sıra doktorlar daha çok psikoterapi ve bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemler ile anksiyete bozukluğunu ortadan kaldırmaya çalışmaktadır.