Sağlık Köşesi

DOĞUM KONTROL YÖNTEMLERİ NELERDİR? – Gebelikten Korunma Yöntemleri

Doğum kontrolü (gebelikten korunma), hamileliği önlemek için kullanılan herhangi bir cihaz, yöntem ya da ilaçtır. Kadınlar birçok farklı doğum kontrol yöntemi arasından seçim yapabilir. Bazıları hamileliği önlemede diğerlerinden daha iyi çalışmaktadır. Kullandığınız doğum kontrolünün türü şimdi veya gelecekte çocuk sahibi olma isteğinize, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önleme ihtiyacınıza ve sağlığınıza bağlıdır. Doktorunuz ya da hemşireniz hangi türün sizin için en iyi olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir.
Hormonal Doğum Kontrolü
Hormonal Doğum Kontrolü yöntemleri sırasıyla: doğum kontrol hapları, yapışan yamalar, takılabilir vajinal halkalar, aşılar ve implantlardır. Yumurtanın sperm tarafından döllenmemesi ve salınımını durdurmak için vücudunuzdaki hormonlara benzer hormonlar kullanırlar. Doğru bir kullanımda %99’dan fazla hamileliği önler. Aynı şekilde İmplant da yaklaşık %99 etkilidir.
Bariyer Doğum Kontrolü
Adından da anlaşılacağı üzere, bunlar spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyen bir bariyer oluşturur. Eczanelerden reçetesiz temin edilebilir.
Erkek prezervatifleri hem güvenilir hem de ucuzdur. Kusursuz kullanıldığı takdirde hamileliği %98 oranında engelleyebilir.
Kadın prezervatifi, vajinanıza kısmen yerleştirip bir bariyer oluşturacağınız plastik, esnek, ince bir tüptür. Kadın prezervatifleri yaklaşık %80 etkilidir.
Diğer doğum kontrolü türleri hamileliği önlemede iyi sonuç verirken sizi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumazlar.
Spermisitler reçetesiz başka bir seçenektir. Vajinanızın yukarısına yerleştirdiğiniz, sperm öldürücü ile işlenmiş küçük bir köpük parçasıdır. %69 ile %85 arasında etkilidir.
Diyafram, vajinanızın yukarılarına yerleştirdiğiniz kauçuk veya silikon bariyerlerdir. Gebeliği önlemede yaklaşık %90 etkilidirler.
RİA’lar (Rahim İçi Araçlar)
Bunlar, bir doktor veya hemşirenin rahminize yerleştirebileceği plastik, küçük cihazlardır. İşlem biraz rahatsız edici olsa da hızlı ve basittir. RİA’lar hamileliği önlemede yaklaşık %99 etkilidir.
Vajinal Korunma
Vajinal korunma, sperm için uygun olmayan bir ortam yaratmak amacıyla cinsel ilişkiden önce vajinaya yerleştirilir. Bunlar fitil, jöle, krem, tablet, köpük veya çözünebilir film dâhil olmak üzere çeşitli biçimlerde bulunur. Bunlar %70-80 etkilidirler.
Ertesi Gün Hapları
Bunu bir tür normal doğum kontrol yöntemi olarak düşünmemelisiniz. Korunmasız cinsel ilişkiden sonra veya prezervatifiniz sızdırdığını düşündüğünüzde kullanabilmeniz içindir. Gebeliği 3 ila 5 gün sonrasına kadar önleyebilmektedir. Fakat ne kadar erken alırsanız o kadar iyidir.

İçerik Kategorileri : Genel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Menü Görüntüle