Sağlık Köşesi

Böbrek Ağrısı Neden Olur?

Böbrek ağrısı, bireyin böbreklerinin bulunduğu bölgeden kaynaklanan rahatsızlığa verilen ad olmakta ve tıbbi sorunun belirtisi olmaktadır. Böbrek ağrısının sırt ağrısına kıyasla nasıl hissedildiği ve konumunun tam nerede olduğu konusunda bazı farklılıkları mevcut olmakla birlikte mutlaka bir uzman hekime başvurmada fayda vardır.

Böbrek Ağrısı Nedir?

Böbrek ağrısının bazıları oldukça ciddi tıbbi sorunlara işaret eder ve birden fazla sebebi mevcut olmaktadır. Böbreklerden kaynaklandığı düşünülen ağrılar için doktora başvurulması tavsiye edilmektedir. Böbrek ağrısı genellikle yanlarda, kişinin sırtında ve karnında hissedilen hafif bir ağrı olarak öne çıkmaktadır. Ancak bu bölgelerdeki ağrılar her zaman bir böbrek sorununun işareti olmadığı gibi Böbrek ağrısı sıradan sırt ağrısıyla kolaylıkla karıştırılabilir özellikte olmaktadır.

Böbrek Ağrısı Neden Olur?

  1. Sistit yani mesanede oluşan enfeksiyonlar
  2. Genel böbrek enfeksiyonları
  3. Böbrek kanseri
  4. Gebelik
  5. Böbrek hastalıklarının son dönemine gelinmesi ile şiddetlenen ağrılar
  6. Böbrek laserasyonu
  7. Böbrek taşı
  8. İdrar yolu enfeksiyonları
  9. Böbrek büyümesi
  10. Böbreğe zarar veren ilaçlar veya toksinlere maruz kalınması
  11. Çok fazla ağrı kesici ya da antibiyotik kullanımı böbrek ağrısına neden olmaktadır.

Böbrek Hastalığı Belirtileri

Böbrek ağrısının en önemli belirtisi böbrek ve çevresinde hissedilen şiddetli ağrı olmaktadır. Ağrının şiddeti konumuna göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca böbrek ağrısı hastada ateş yükselmesine neden olmaktadır. Ateşin oluşması böbrekte meydana gelen enfeksiyona bağlılık göstermektedir. Böbrek ağrısı ile birlikte hastada;

  • Mide bulantısı
  • İshal ve kusma
  • İdrarda kan
  • İsilik
  • Baş dönmesi
  • Yorgunluk
  • Titreme belirtileri meydana gelmektedir. Böbrek ağrısı ve bu belirtiler meydana geldiğinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Böbrek Ağrısı Tanısı ve Tedavi Yöntemleri

Hastalar böbrek ağrısı için hastanelerin üroloji ve nefroloji bölümlerinde muayene olması ve gerektiği zaman tedavi yapılması için başvuracak bölümler olmaktadır. Doktor tarafından böbrek ağrısı nedeni teşhis edilir ve birey için en uygun plan ile tedavi programı hazırlanmaktadır.

Böbrek Sağlığını Korumak İçin Ne Yapılmalı?

  1. ​​​​​​Diyabet ve Tansiyon hastası olan kişiler düzenli kontrol yapmaya ve doktorun verdiği diyete uygun sağlıklı beslenmeye oldukça fazla önem vermelidir.
  1. Tuz alımına oldukça fazla dikkat edilmelidir.
  1. Özellikle günde en az 2 litre su içmek böbrek sağlığı için oldukça önemlidir. İçilmesi gereken su miktarı egzersiz, hastalık ve hamilelik veya emzirme dönemlerinde artırılmalıdır.
  1. Bilinçsiz şekilde doktora danışılmadan ağrı kesici ve antibiyotik kullanılmamalıdır.
  1. İdrar yolları enfeksiyonu böbrek ağrısına neden olacağı için enfeksiyon oluşmaması için gerekli hijyen kurallarına uyulmalıdır.
  1. Düzenli olarak egzersiz ve yürüyüş yapılması böbrek sağlığını korumada oldukça önem teşkil etmektedir.
İçerik Kategorileri : Genel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Menü Görüntüle